Becoming Legendary

På väg att bli legendariska: Amerikas första motorcykeltillverkare

1897 - 1952

År 1897 grundade George M. Hendee ett cykelproducerande företag under namnet Hendee Manufacturing Company. Tillsammans med grundaren och överingenjören Oscar Hedström öppnades första fabrik i centrala Springfield 1901.

Det som följde var ett halvt sekel av oöverträffad tillväxt inom motorcykeltillverkning, innovation, och inom grundläggande ledarskap som påbörjade och formade en äkta amerikansk motorykelkultur. År 1923 bytte företaget namn från The Hendee Manufacturing Company till The Indian Motocycle Company - inget ”r” i ”motocycle” när ordet först användes med namnet Indian. Mindre än två decennier senare höll South Dakota-baserade motorcykelklubben Jackpine Gypsies tävlingen Black Hills Classic i Sturgis. En tävling som utvecklades till att bli världens största motorcykelträff.

Under sina tidiga år uppvisade företaget en enastående styrka med banbrytande framgångar inom såväl innovation som på tävlingsbanan. Detta trots den stora depressionen och två världskrig. Faktum är att inte bara varumärket överlevde dessa tumultfyllda tider, utan stärktes genom att Indian bidrog med viktiga fordon under krigsansträngningen under två världskrig.

George Hendee

George Hendee

Innan Hendee Manufacturing Company bildades 1897 var George M. Hendee en skicklig tävlingscyklist och cykeltillverkare från Watertown, Massachusetts. 1901 anställde han Oscar Hedström för att bygga bensindrivna cyklar som skulle användas som "pace bikes" under cykeltävlingar. Samma år öppnades företagets första fabrik i centrala Springfield, Massachusetts. Motorcykeln som de byggde visade sig vara kraftful, pålitlig och skapade snabbt ett rykte om märkets enastående prestanda.

Senare, under 1915 avgick Hendee från sin post som VD, men bestämde sig för att stanna kvar som VD till sin pension 1916. Som pensionär valde han att föda upp boskap (Guernsey cattle) och vita Leghorn-höns på sin gård i Suffield, Connecticut.

Carl Oscar Hedstrom

Carl Oscar Hedstrom

Carl Oscar Hedstrom var med och grundade Hendee Manufacturing Company, och arbetade som chefsingenjör fram till sin avgång 1913. Med inspiration från den lilla socknen Lonneberga hemma i Småland, Sverige, var det Hedströms ursprungliga design av den motoriserade tempocykeln som lade grunden för den snabba tillväxten av Amerikas första motorcykelföretag.

Utöver sin legendariska karriär som nydanare inom konstruktion och tillverkning av motorcyklar, hade Hedström även framgångar som enduranceförare, särskilt med en rekordhastighet på 56 km/h då han vann ett lopp mellan New York City till Springfield, Massachusetts tur och retur 1903.

E. Paul DuPont

1930 sålde den framstående affärsmannen E. Paul Dupont sin andel av Dupont Automobile till Indian Motocycle och köpte en stor andel av aktier i den då närapå 30 år unga motorcykeltillverkaren. E Paul bytte ut företagsledningen och satte Loring F. "Joe" Hosley som ansvar för den dagliga verksamheten som då genomgick en period av formidabel tillväxt.

Erwin “Cannon Ball” Baker

Erwin “Cannon Ball” Baker

Erwin “Cannon Ball” Baker var en pionjär inom långdistansracing och en tidig ambassadör för Indian Motorcycle. Som ett bevis att cementera Indians uthållighet och hållbarhet, körde Baker under 1914 från San Diego till östkusten på en ny rekordtid på 11 dagar, 12 timmar, 10 minuter. Mindre än ett år senare, 1915, satte Baker en ny rekordtid i Three-Flags-tävlingen (genom tre länder) från Kanada till Mexiko via Kalifornien, som han slutförde på tre och en halv dag.

RECORDS AND ACCOLADES

REKORD OCH UTMÄRKELSER

Under Hendee Manufacturing Companys tidiga tävlingsår markerade företaget ett flertal stora framgångar inom enduranceracing, eller tillförlitlighetstävlingar som i stort sett gick ut på att ta sig mellan olika städer på kortast möjliga tid. 1903 körde medgrundaren och maskiningenjör Oscar Hedström en av sina motorcyklar till seger samt slog ett nytt hastighetsrekord med ett snitt på 90 km/t från New York City till Springfield, Massachusetts och sedan tillbaka. På grund av Oscar Hedströms framgång körde återförsäljarna George Holden och Louis J. Mueller 1906 en Indian motorcycle från San Francisco till New York City på rekordtiden 31 dagar utan ett enda mekaniskt missöde.

I och med att amerikansk motorcykelracing växte, flyttade företaget sin tävlingsverksamhet till tävlingsbanan. År 1937 vann Ed Kretz det första Daytona 200-loppet på en Indian Sport Scout.

I motorcykelracingens ungdom på 40-talet startade även Indian Motorcycle Wrecking Crew. Det var helt enkelt originaluppsättningen av Indian Motorcycles fabriksteam, bestående av legendarerna Bobby Hill, Bill Tuman och Ernie Beckam. Under början av 50-talet dominerade teamet all racing både inom offraoad och på asfalt. Bobby Hill vann Springfield Mile 1951 och 1952 och kollegan Bill Tuman fullbordade med en tredje seger för Indian Motorcycle 1953.

WAR-TIME PRODUCTION

KRIGSPRODUKTION

Den amerikanska armén började använda sig av maskiner från Indian Motorcycle 1913, och med ankomsten av första världskriget ägnade Indian Motorcycle en majoritet av sin produktion till krigsansträngningen när USA kom in i kriget 1917. Som ett resultat av detta skifte, för att möta efterfrågan från militären, hade återförsäljarna ett begränsat lager och detaljhandeln minskade rejält. Sammantaget bidrog företaget med nästan 50 000 motorcyklar från 1917 till 1919, de flesta baserade på den indian Powerplus-modellen.

Två decennier senare var USA inblandade i ännu en katastrofal global konflikt: andra världskriget. Ännu en gång ställde Indian Motorcycle upp och ägnade praktiskt taget hela sin produktion från 1940 till 1945 för de allierades sak. Indian Motorcycle tillverkade först och främst motorcyklar för den franska regeringen och byggde 841-modellen åt den amerikanska armén 1941. Under WWII-tiden levererade Indian Motorcycle motorcyklar och reservdelar till ett värde av 24 miljoner dollar för krigsinsatsen, vilket kulminerade i att över 35 000 motorcyklar skickas till allierade trupper.

SE MASKINERNA SOM FORMADE INDIAN MOTORCYCLES TIDIGA FRAMGÅNGAR

Old sketch of the first-ever V-twin factory race bike

FÖRSTA FABRIKSRACERN MED V-TWIN

1906

1906 byggdes den första fabriksracern med V-twin på fabriken. En version av racermotorn introducerades i konsumentmodeller för årsmodellen 1907, vilket gav en 39-cui (633 cc), 42-graders V-twin. Det var den första amerikanska V-twin-motorcykeln tillverkad för massorna.

Photo of the first Indian Scout built in 1920

INDIAN SCOUT

1920

Under 1920 lanserade fabriken den första Indian Scout-modellen. Denna snabba, pålitliga och för sin tid lättkörda motorcykel lockade många tidigare oerfarna förare att bli motorcyklister.

First Chief Motorcycle

INDIAN CHIEF

1922

Efter introduktionen av Indian Scout 1920 släppte företaget Chief, en ny plattform som visade sig vara en stabil grund för Indian Motorcykles tidiga tillväxt

Indian Ace motorcycle

INDIAN ACE

1927

Indian Ace, släppt efter Hendees förvärv av Ace Motor Corporation, blev snabbt en viktig modell i företagets banbrytande produktion under de första utvecklingsåren.

Historiska epoker